Botanoo igazság a Veszprémi Naplótól

A Veszprém megyei Napló (napilap) – az ügyvédi irodánk felszólítására reagálva – a mai napon az alábbiakat jelentette meg, valamint a kifogásolt cikk lekerült az online felületről!

A 2013. augusztus 24-én „Az aranypiramis csúcsa” címmel megjelent cikkünkhöz kapcsolódóan a cikkben szereplő, a carbon credit támogatással érintett rendszer képviselői az alábbi közleménnyel keresték meg szerkesztőségünket.

Lapunk alapelve „Audiatur et altera pars” azaz hallgattassék meg a másik fél is, ennek kapcsán Rampasek László Úr, a Botanoo rendszer igazgatója alábbi levelét idézzük:

„Elhatároztam, hogy közzé teszem azokat az információkat, amelyek a Botanoo rendszerrel kapcsolatban a leghitelesebb forrásból származnak, tőlem. Rampasek László vagyok, a Botanoo rendszer tagja, a rendszer felelős vezetője. Ezt a feladatot azért vállaltam el, mert a korábbi vezetők cserbenhagyták a több ezer emberből álló tagságot, és saját karbon kredit üzleteiket létrehozva, egyéni haszon szerzésére törekedve önálló útra tértek megtévesztve sokakat, és ezt a sajtót felhasználva is folytatják!

 

A rendszer alapítója, Peter Alexander bízta rám a sokszor csak gyermekeként emlegetett vállalkozást, abból a célból, hogy valósítsam meg álmait, azokat a környezetvédelmi célkitűzéseket, amelyekkel elindította ezt a rendszert. Egyik levelében azt írta Peter a tagoknak, hogy ha csak egy ember követ engem a környezetvédelemben, már megérte létrehoznom ezt a rendszert.

 

Sokan gondolják, hogy mindent tudnak a Botanoo-ról, mégis az alapvető célokat nem veszik figyelembe, annak ellenére, hogy a rendszer tájékoztató honlapja – amely 10 nyelven olvasható – részletesen leírja ezeket. A honlap időközben megújult és új linken érhető el: www.ecome2.com

igazság

A fő cél a globális felmelegedés mérséklése azáltal, hogy a világban a károsanyag kibocsátás csökkentése valósul meg. E cél megvalósulása érdekében mi magánemberként két dolgot tehetünk. Az egyik, hogy a saját károsanyag-kibocsátásainkat csökkentjük, főként azért, mert Magyarországon a kibocsátást nézve nagy lábon állunk. Minden magánszemély egy év alatt 5,6 tonna CO2 kibocsátásért felelős, ami duplája annak a mértéknek, mely a föld eltartóképessége szempontjából még elviselhető. Tehát a gyermekeink, unokáink jövőjét éljük fel éppen.

 

A másik lehetőség, hogy pénzbeni támogatást nyújtunk olyan zöldfarmok működtetésére, melyek CO2 kibocsátás nélkül képesek termékeket vagy szolgáltatásokat előállítani. Legjobb példa erre a megújuló energiaforrásokkal történő energiaelőállítás, vizierőművek, szélerőművek, napfarmok vagy az erdőmentés. Ezek a projektek nem életképesek támogatások nélkül, viszont létrejöttük és működésük életbevágó az emberi faj fennmaradása érdekében.

 

A támogatási programok carbon crediteken keresztül valósulnak meg. A zöldfarmok tényleges kibocsájtás csökkentésük után carbon credit jóváírásokat kapnak, amelyeket a szennyezők vásárolnak meg, hogy károsanyag-kibocsátásaikat ellentételezzék. A carbon credit kereskedelem azt a célt szolgálja, hogy vevők és eladók egymásra találjanak.

 

A Botanoo kereskedelmi rendszer network eszközöket használ fel arra a célra, hogy nagyobb mennyiségű carbon credit rendelkezési jogosultságok forgalmazása számára egy platformot teremtsen. A hálózat tagjai tehát carbon credit rendelkezési jogosultságokat vásárolhatnak, amelyeket saját kibocsátásuk ellentételezésére vagy mások, cégek vagy természetes személyek kibocsátásainak ellentételezésére használhatnak fel.

 

Ha a megvásárolt jogosultságokat a későbbiek során mások használják fel, akkor a carbon creditek haszonnal adhatók tovább, ez a haszon azonos tartalmú a kereskedelmi árréssel, amely árrés alkalmazása a gazdasági életben, kereskedelemben elfogadott módszer.

A Botanoo rendszer épülésének második szakaszához érkezett. A rendszer csatornákat nyit a carbon creditek számára, hogy azok a legjobb helyre, a felhasználókhoz kerüljenek. A támogatási programok így megvalósulhatnak. A támogatók támogatásukról igazolást kapnak, amelyet zöldmarketing programokban érvényesíthetnek és a környezetvédelem által forgalomnövekedésre tesznek szert. Mindenhol a világban különleges tiszteletnek örvend, ha valaki önkéntes alapon a környezetvédelmet támogatja carbon creditek vásárlásán keresztül. Főként Kanadában, Japánban és Ausztráliában, de Nyugat-Európában is sokan választják a büszkén a karbonneutralizált termékeket, ezzel kifejezve zöld gondolkodásukat. Egy termék attól válik carbon neutrálissá, hogy az azt előállító cég csökkenti saját szennyezését, a fennmaradó károsanyag kibocsátásait karbon lábnyomának figyelembe vételével carbon creditek vásárlásán keresztül ellentételezi, ezzel támogatva a zöld szektor működését.

 

Vajon mindezt tényleg olyan nehéz megérteni? A fentiekből talán mindenki számára kitűnik, hogy a Botanoo nem befektetési rendszer, hanem egy támogatási rendszer része, amelyben a közreműködők jutalék és árrés realizálására jogosultak. A fenti információk valamennyi élő előadáson, online prezentációban, rögzített hanganyagon és a Botanoo hivatalos honlapján elérhetőek és elérhetőek voltak az elmúlt évek során. Mindazok a személyek, akik ennek ellenére hittek egyesek esetlegesen megtévesztő meséiben, most ezzel a valósággal szembesülnek. Végül kiderül, hogy munkával lehet pénzt keresni, a Botanoo rendszer nem tesz csodát. Néhány esetben történhettek visszaélések, amelyek az üzleti világban más piacokon is előfordulhatnak, azonban hiba lenne a Botanoo rendszert a visszaélések alapján megítélni, azokkal azonosítani A visszaélésekkel szemben következetesen fel fogok lépni, csakúgy, mint a múltban, ha tudomást szerzek róluk.”

Egy hozzászólás a “Botanoo igazság a Veszprémi Naplótól” -hoz.

 1. Littvay Marcsi Says:

  Gratulálok!!!!! Ez a cikk egyszerűen NAGYSZERŰ!
  Bár mindenki ílyen higgadtan és reálisan festené le a törekvéseinket! A téma tényleg ilyen egyszerű és ez az amibe annakidején én is beleszerettem!
  Mivel egyedül erre nincsenek eszközeim, egy nagyobb rendszer részeként szeretném menteni a világot!
  Sajnálatos módon, voltak akik kapzsiságukkal, vagy csak a rendszer megnemértésével, megakadályozták a működést! Nekem -és tudom, hogy Nektek is- eltökélt szándékom, hogy Magyarországon is vissza fogjuk állítani a CarbonCreditek renoméját!!! A világ érti és halad, miért mi vagyunk azok, akik minden jóból ki tudjuk kavarni a gyűlölködést?

  Én a saját részemről a GreenSzaki a Földért Egyesület létrehozásával igyekszem a leg hétköznapibb szintre eljuttatni az offszettálás lehetőségét! Lehet, hogy csak egy vízió, de jó lenne ha az emberek nagy része itt Magyarországon is megértené, hogy minden egyes tonna légköri széndioxid csökkentés az unokáink jövőjében mérhető.
  Nem mutogathatunk újjal a másikra, hogy engem ez nem érint, hiszen az az 5,6 tonna széndioxid, ami átlagosan minden egyén életében évenként keletkezik nem tagadható meg senki részéről! Ha országunkban mindenki csak ezt az 5,6 tonna széndioxidot semlegesítené a felkínált lehetőségeken keresztül, hamarosan a világ is láthatná egy kis ország is képes tenni valamit a globális nagy probléma megoldására.

  Ez a cikk, ha valaki megérzi és átérzi a téma súlyát, el kell hogy gondolkodtassa az embereket, mi is az amit segíteni, vagy tönkretenni vagyunk képesek! Remélem arra az összefogásra lesznek többen, hogy segítsük a világot, ne pedig romboljuk!

Hozzászólás

This entry was posted on kedd, október 1st, 2013 at 17:31 and is filed under General. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.