Jó lenne tudni végre mi is az?!

Ma Dániában a kis iskolás gyerekek már tudják, nálunk a diplomások sem. Hozzuk be ezt a lemaradást legalább alapfokon!

Tulajdon képen, általában ma már mindenki számára evidencia az, hogy a Föld nevű bolygón rendellenes folyamat zajlik- gyorsuló felmelegedést élünk meg!
Az ok egyértelműen bizonyított: az emberi tevékenység következtében egyre több üvegházhatású gáz kerül a levegőbe! Azt általában tudjuk, olvadnak a jégsapkák a pólusokon- Jegesmedvéket a kihalás fenyegeti! Visszahúzódnak a gleccserek, sok száz már eltűnt végleg. Eredmény-szárazság.
Az alacsony területeket egyre nagyobb mértékben önti el az óceánok vize: tengerpartokon szaporodó állatok élettere rohamosan  szűkül- az ott élő embereké is!
India és Pakisztán: több évtizedes határvita tárgya többek között, egy kis sziget, a közel múltban
eltűnt az emelkedő óceán vízében. Meg szűnt ez a vita ok.
Nem folytatom a felsorolást a nálunk is átélt, egyre agresszívebb viharokról, sok csapadékról, meleg telekről …, mindenki ismeri ezeket az eredményeket.
Egy valami nagyon fontos dolog kimarad, pedig biológiánk alapján létfontosságú:
az oxigén szint a légkörben!
Boldogabb időkben a Földet sok, hatalmas erdőség borította, amit aztán szorgalmasan, különböző cél érdekében el kezdtünk irtani. Mit is mondanak a számok? Nagyon régen a légkörben az oxigén arány elérte a 29%-ot! Aztán elkezdődőta csökkenés: 23,22,21 most 20,8%-nál tartunk!
Kutatók prognózisa szerint, ha nem avatkozunk közbe 2020-ra 17%-ra csökkenhet ez az arány- ez azt jelenti: jön az oxigén maszk!
Ez nem a jövő. Japán nagyvárosaiban már most léteznek „oxigén” bárok. Ide fél órára beülnek az emberek, hogy oxigént vételezve segítsék elő sejtlégzésüket! Nevezhetjük ezt, akár rák ellenes programnak is. Lásd Budapest Európa legpiszkosabb levegőjű fővárosa. A Kör- úton belül élők élet ciklusa évekkel kevesebb, iszonyatos mennyiségű új diagnosztizált rákos beteg- és a végeredmény: halott! A következmények beláthatatlanok.
Itt jön be a Carbon Credit!
A lényeg: esztelenül sok energiát használunk a fosszilis energia hordozókból. Szén, olaj, gáz–év milliók alatt a növényzet megkötötte és elraktározta a föld mélyén ezeket. Ma a civilizáció fejlődéséből fakadóan iszonyatos tempóban felszabadítjuk a széndioxidot égetéssel: autóval közlekedünk, villamos áramot termelünk.
Egyre nő az üvegház hatású gázok aránya a légkörben, ennek következtében az oxigéné csökken.
Ugyanakkor egyre melegebb van, lesz! Pár évtized alatt 2-3 fokkal átlagban tovább emelkedhet a hőmérséklet!
Jó tudni: ma hagyományos módon kb. 1MWh elektromos áram előállítása 1 To CO2e
légkörbe juttatásával valósul meg az égési folyamat során- ez egy növendék elefánt vagy bölény súlya!
Ön, amikor áramot használ, utazik és a többi energia fogyasztó tevékenységét folytatja CO2-t juttat
a légkörbe. Bevásárló központok szatyrain a levelekből kirakott lábnyomra odafigyelt már? Hát ez az Ön világban itt hagyott, zöld lábnyoma!
1 Carbon Offset Credit = 1 Tonna CO2, mely nem került az atmoszférába energia vagy valamilyen termék előállítás során! Ilyen például a zöld áram! Már van, aki ilyet igényelhet.
Ezt tessék szíves megjegyezni!
A Caron Credit úgy viselkedik, mint egy értékpapír. Alapvető tulajdonsága a forgalom képesség. Adható és vehető. Külön Carbon tőzsdén Amerikába, Európában és Ázsiában és Ausztráliában nagy tételű kereskedelem folyik.

Most már mi is hozzá férhetünk, mint természetes személyek, részt vehetünk a zöld üzletben.

Carbon Credit előállítása Zöld farmokon történik. Úgy jön létre, hogy valamely cég káros anyag kibocsájtás nélkül állít elő energiát vagy végez valamilyen tevékenységet!
A Carbon Credit az Egyesült Nemzetek Szervezete által felügyelt virtuális eszköz. Hasonlatos az értékpapírokhoz: sorszámozott, szertifikált dokumentum!
Carbon Credit előállítására, jóváírásra csak ellenőrzött, minősített vállalat jogosult!
Ezen cégek gyűjtő fogalma : a Zöld farm.
Ma a légkör CO2 tartalma 390 PPM. Ezt belátható időn belül 350PPM-re kell csökkenteni, vagy még inkább, az alá. ENSZ határozat mondja ki: 2050-ig 80%-ban vissza kell szorítani a légkörbe juttatott CO2 mennyiségét! A Carbon Credit ennek az egyik eszköze.
Kinek kell?
Azon cégek, akik fosszilis energiát, a számukra engedélyezett mennyiségen felül használnak fel, így több káros anyagot bocsájtanak ki, mint a számukra engedélyezett mennyiség.
1 Tonna plusz széndioxid kibocsájtás bűne 1 Carbon Credit megvásárlásával mentesíthető!
Így nem büntetést kell fizetniük. Sok pénzt megtakarítanak.
A Carbon Credit adható és vehető.
A cél nem a vállalat bezárása, hanem a tiszta energia terjedésének elősegítése. A vállalat modernizációja, környezet barát technológiára való átállítása.
Ezzel a módszerrel a fosszilis szektor támogatja a megújuló szektort. Így a tiszta technológiájú cégek extra bevételekhez jutnak. Ennek következtében ez a technológia gyorsabban terjed. A váltás tervezhető időtartama: 20-30 év.
Az üzlet erre az időszakra jól tervezhető, prognosztizálható. A volumen nagymértékben nő, bővül. Jelenleg a környezet- védelem a legjobb trend! Úgy tűnik, még az unokáink is dolgozhatnak a váltás érdekében.
Carbon Creditet csak olyan cég kap, melyet minősítő vállalat teljes kőrűen átvizsgált és folyamatosan ellenőriz. Megvizsgálják a technológia tényleges hatékonyságát, a számítások helyességét, pontosságát. Az adminisztráció teljes körű voltát, átláthatóságát.
A kereskedésre jogosult céget külön vizsgálják: MARKIT
A termelő cég minősítését, ellenőrzését például a TÜV NORD végezheti.
Kereskedelmi platformok, tőzsdék:
-Chicago Climate Exchange USA
-ICE- Intercontinental Exchange
-ICE FUTURES EUROPE
-ICE FUTURES CANADA
-ICE OTC
-Tianjin Climate Exchange –Kína
-En vex – Ausztrália
Termékek: ICE ECX EU- EUA első piacra vezetés 2005. április.
-CER igazolt kibocsájtás csökkentő:2008 –tól
-ERU legújabb, világ első kibocsájtást csökkentő
A 2011. március 11.-i ár: ECX- 13.02- 13.76 Euró között.

Érdekességek:
Széndioxid kvóta: 1997 Kyotói egyezmény- több mint száz ország írta alá. Magyarország vállalta az 1985-ös állapotokhoz képest 6%-kal csökkenti az üvegház hatású gázok kibocsájtását 2012-ig.Ez a vállalás könnyen betartható, hisz a nagyüzemi termelés 1990 után gyakorlatilag összeomlott Magyarországon. Viszont a 2020-ig előirányzott újabb 20%-os tervezet csökkentésért már hatékonyan tenni kell!
Chicago Climate Exchange USA-2003-ban alakult. Önkéntesen vállalt kereskedelmi platform az üvegházhatást okozó gázok csökkentésére, ellen súlyozására. Ezen a piacon induló szereplők jelentős vállalatok, közművek, pénzügyi intézmények. A kezdeti időszakban a tevékenység 50 amerikai, 8 kanadai tartományra és további 16 országra terjedt ki. A kiinduló program: 700.000.000 To CO2-vel kezdték.
Alapító- a globálisan nagy tekintélyű, szakmailag, társadalmilag elismert: Richard L. Sandor.(Kevés hely van a Földön, ahol az Alexandert Sándornak hívják. Hát nem érdekes?)
Londoni elemzők prognózisa rövidtávra: 2014-re Carbon piac összes volumene elérheti dinamikus bővülés során az olaj volumenét. Hosszú táv: 2020-ra lekörözi azt, méghozzá dupla mértékűen!
ENSZ 2. jelentéséből néhány szemelvény: +2.5 fokos hőmérséklet emelkedés következményei.
70 éven belül 600 millió embert éhínség fenyeget. A még meglévő állat és növény fajok 20%-a kihall a Földről!
Felmelegedés egyéb következményei: nő a szmog terhelés, lakosság egészségi állapota rohamosan romlik, egészségügy kiadásai megugranak. Trópusi betegségek nagymértékben terjednek, a ma még mérsékelt éghajlatú területeken is.
A jelentés hosszan foglalkozik a vízhiány okozta helyzettel: a lakosság 30% nem jut megfelelő minőségű vízhez- jöhetnek a vízért vívott háborúk!
De egy kicsit foglalkozzunk azzal a résszel, ami mireánk vonatkozik.
A Kárpát- medencében a csapadék inkább a téli időszakban jelentkezik. Ugyanakkor a heves viharok száma, erőssége, a csapadék tartalma nagyon megnőhet. Következmény: átlagosan jelentősen csökken a folyók víz hozama, akár 50%-ra eshet, ami nyáron a folyami hajózást megbéníthatja.
Viszont a vihar tevékenység következtében az árvizek gyakoribbá válnak, egyre hevesebbé!
Téli időszakban a fűtési igény visszaesik, ellenben nyáron a légkondicionálási megugrik.
A Természetvédelmi Világalap-Brüsszell-i jelentése—WWF
A felmelegedés következtében az Amazonas menti eső-őserdők 30-60%-a szavannává alakul át. Ezen erdőkben legalább 40.000 növény és 427 emlős faj él. Jelentős lehet, a még egyáltalán nem ismert fajok száma! Két évvel ezelőtt közép- nagy testű új papagáj fajt írtak le a tudósok innen! (madarak fajszáma nem jelentett)
Az Ausztrál Nagy-korallzátony létét veszélyezteti a felmelegedő víz!
India- Banglades vidékén élő Bengálijai tigris vadon élő állománya összeomolhat!
Kínában a Jangce folyó felső szakaszán lévő utolsó meglévő természetes élőhelye nagy-mértékben beszűkül, kipusztulhat a vadon élő utolsó populációja a Nagy-panda medvének!
Afrikában a szárazság következtében tovább nő a sivatagi terület, nagymértékben csökken a mezőgazdasági termelés. A következmény az állat és növény- világban beláthatatlan.
Az embereknél soha nem látott tömeges migrációt indíthat be északra Európába és Amerikába! Egyáltalán északra. Következmények egyszerűen beláthatatlanok!

Mindezek a teljesség igénye nélkül! A megfogalmazáskor az egyszerűségre, az érthetőségre tettük a hangsúlyt. Tehát a Botanoosok nagy családjának nem jelent lelki furdalást az, hogy a környezet védelemből hasznot húznak, hiszen akik a jelenlegi drámai helyzetet okozták nagyon-nagyon sok pénzt kerestek pont az által, hogy tönkretették a világunkat és benne maga az emberi faj is veszélybe került! Tehát még saját magukra sem gondoltak! … Jó hír, hogy tudunk tenni közös összefogással ennek az eszköze, maga a Botanoo a Carbon Credit kereskedelmi rendszerével! Lehet kritizálni, de felteszem a kérdést: tudsz jobbat???

Egy hozzászólás a “Jó lenne tudni végre mi is az?!” -hoz.

  1. Makai Enikő Says:

    Carbon Credit üzlet, ahogy én látom…

    Mindig is környezettudatos embernek vallottam magam, igyekeztem ennek megfelelően élni, környezetemben ezt a felelős gondolkodásmódot átadni. Nagy örömöt váltott ki bennem, amikor tudomásomra jutott, hogy nemcsak helyi szinten, apró lépésekkel lehet tenni gyermekeink jövőéért, bolygónk létéért, hanem ennél sokkal globálisabb módon is. Fürkésztem – és teszem azóta is – az internetet, elolvastam ezernyi cikket, kutatási eredményt. Bárhol járok a világban, figyelem az összefüggéseket, törekvéseket, melyeket a klímaváltozás ellen tesznek, s aktív résztvevőként is bekapcsolódok egyes tevékenységekbe. Hiszem azt, hogy a carbon credit üzlet egy olyan lehetőség, mellyel hatékony módon szolgálhatjuk azt a küldetést, melynek megvalósítása során segítjük a már meglevő zöld projektek továbbfejlesztését. Nem hiszek azon alaptalan, információ hiányos véleményeknek, melyek negatív fényben akarják feltüntetni ezt a lehetőséget itt Magyarországon. Azt is vallom az élet bármely területén, hogy amíg nem ismerünk meg alaposan bármit, bárkit, addig ne mondjunk véleményt, mert ezzel kicsinyessé, komolytalanokká válunk.
    Információkat könnyen lehet ferdíteni, sokkal bölcsebbnek tartom, ha alaposabban a dolgok mögé nézünk… és nemcsak magyar nyelvű cikkeket, arctalan lejárató hozzászólásokat olvasunk. A világban számtalan – persze még nem elég – olyan folyamat zajlik, mely pontosan ennek az üzletnek a létjogosultságát támasztja alá… WAKE UP!

Hozzászólás

This entry was posted on hétfő, december 26th, 2011 at 17:31 and is filed under General. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.