Neked mennyi a karbon lábnyomod?

2012. március 28.
Neked mennyi a karbon lábnyomod?

Számítsd ki a CO2 kibocsátásod, és vizsgáld meg a kibocsátás csökkentési és semlegesítési lehetőségeidet!

„Szakértők becslései szerint ahhoz, hogy a klímaváltozás abbamaradjon, az egy főre eső teljes széndioxid kibocsátás nem haladhatja meg a 2,5 tonnát.” – írja Carolyn Fry A klímaváltozás – A XXI. század legnagyobb kihívása című könyvében. Ehhez képest Magyarországon az átlagos éves széndioxid kibocsátás 5-7 tonna között alakul, Amerikában pedig 18-20 tonna. Ezt kell lecsökkentenünk. A széndioxid kibocsátás csökkentésére vagy neutralizálására sok lehetőség kínálkozik.

A karbon lábnyomod megadja, hogy a tevékenységeiddel, mint az utazás, a lakóhelyed fenntartása, a fűtés, elektromos áramfogyasztásod, az étkezési szokásaid mennyi széndioxid kibocsátásához járulsz hozzá. Vállalatokra, intézményekre is meg lehet határozni. Termékeknél a karbon lábnyom számítás az életciklus elemzés részét képezi, és azt mutatja meg, hogy az adott termék a teljes életciklus alatt mennyi üvegházhatású gáz kibocsátáshoz járult hozzá az előállítástól a használaton és hulladékká váláson keresztül és megsemmisülésig.

Tovább a cikk folytatására (vagy a teljes szövegre) >> http://www.felsofokon.hu/kornyezetvedelem-es-kutatas-fejlesztes/2012/03/28/neked-mennyi-a-karbon-labnyomod

 

Hozzászólás

This entry was posted on péntek, március 30th, 2012 at 23:57 and is filed under General. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.